Lekcja religii inaczej…
Uczniowie mają wspaniałe pomysły. Tym razem udaliśmy się w kierunku kuchni, bowiem warto pamiętać o zasadach zdrowego odżywiania. Przydaje się też praktyczna wiedza o tym, jak komponować posiłki, jak łączyć smaki, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym, czym jest kultura spożywania posiłków i higiena ich przygotowywania. Liczy się kreatywność, wyobraźnia i dobry humor. Klasa VI c robiła stworkowe kanapki, a VI b owocowe sałatki. Takie zajęcia rozwijają kreatywność i wyobraźnię. Kanapki i sałatki były nie tylko smaczne i zdrowe, ale także pięknie ozdobione i pełne witamin. Na koniec lekcji odbyła się prezentacja, ale najsmaczniejsza była … degustacja.
Ważna uwaga: sposób odżywiania ma też wpływ na nasze funkcjonowanie w szkole, sztuczne substancje mogą działać pobudzająco i utrudniać koncentrację na lekcji.
Małgorzata Cudny