Międzynarodowy Dzień Pizzy w 0A

9 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. W naszej zerówce, co prawda trochę z opóźnieniem, ale również obchodziliśmy ten smaczny dzień. Najpierw odbyły się zajęcia, które rozpoczęły się zagadką: „Jest okrągła niczym koło, z nią jest smacznie i wesoło. Pachnie warzyw całą gamą, Lubię ją zajadać z mamą”. Potem prezentacja, podczas której dowiedzieliśmy się, że najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest margherita, która swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Do swego przysmaku użył on 3 składników: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel), bazylia (zieleń). Składniki te reprezentowały barwy narodowe Włoch. Dzieci przy pomocy swoich nauczycielek wyrabiały ciasto, tarły ser, kroiły oliwki i pomidory oraz odcedzały kukurydzę. Następnie wszyscy z wielkim zaangażowaniem nakładali kolejne produkty na ciasto. No i na koniec upragniony moment zajadanie i degustacja własnoręcznie upieczonej pizzy.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Międzynarodowy Dzień Pizzy w 0A, 10.0 out of 10 based on 1 rating



Powrót do strony głównej