Mikołajki w siódmej klasie
11 grudnia 2017r. uczniowie klasy VII b i VII d wybrali się na spacer po Starym Mieście oraz do Manufaktury Cukierków w Warszawie.
Warszawska Starówka zainspirowała uczniów do poszukania odpowiedzi na pytania m.in.: Dlaczego stolica Polski została przeniesiona z Krakowa do Warszawy? Dlaczego to miejsce jest tak popularne i przyciąga turystów z całego świata?
W Manufakturze uczniowie uczestniczyli w warsztatach wytwarzania kolorowej masy karmelowej, a także kręcenia z niej własnoręcznie lizaków. Odwiedzając ten zakład pracy uczniowie zobaczyli, jak tworzone są małe słodkie arcydzieła metodą pochodzącą z XVII wieku. Karmelowe lizaki tworzone były na ich oczach, począwszy od wylania gorącego karmelu na granitowy blat, po zabarwianie go i nadanie mu smaku. Z poszczególnych części ciepłej, słodkiej i kolorowej masy karmelu chłopcy i dziewczynki, przy produkcyjnym stole, kręcili swoje lizaki, próbowali własnych sił jako cukiernicy. Na zakończenie pokazu organizatorzy przeprowadzili konkurs dotyczący znajomości metody wytwarzania i składu karmelu, produkcji białej masy i pochodzenia barwników naturalnych. Skonsumowanie jeszcze ciepłych cukierków zakończyło lekcję. Uczestnicy wycieczki wrócili zadowoleni i naładowani pozytywną energią stolicy
Anna Ludwiniak i Iwona Wierzbicka